• Tipuri de sisteme electrice pentru incalzire prin pardoseala
  • Tipuri de sisteme electrice pentru incalzire prin pardoseala
  • Tipuri de sisteme electrice pentru incalzire prin pardoseala

Tipuri de sisteme electrice pentru incalzire prin pardoseala

Cele mai folosite sisteme electrice de incalzire prin pardoseala sunt: covorul electric de incalzire, incalzirea in pardoseala cu folie termica si incalzirea in pardoseala cu cablu incalzitor. Acestea sunt cele mai folosite metode de incalzire folosind sistemul electric.

Incalzirea in pardoseala prin covor de incalzire

Covorul de incalzire consta din covorul textil si cablul de incalzire care se fixeaza de acesta. Acest covor electric de incalzire functioneaza ca un corp instalat in pardoseala.

Puterea covorului de incalzire este de la 10W pana la cativa KW. Acest covor electric de incalzire este integrat in structura constructiei. Covorul electric este folosit atat pentru locuinte personale, cat si pentru hale, sali de sport, sau alte incaperi de dimensiuni mari.

Incalzirea in pardoseala prin folie electrica (termica)

Foliile termice se folosesc cel mai des la incalzirea camerelor de locuit. Ele sunt folosite atat in pardoseala cat si in tavan. Aspectul exterior al foliei difera de cel al covorului de incalzire.

Structura pardoselii incalzire cu folii electrice este urmatoarea: strat de beton, hidroizolatie, izolatie termica, strat de protectie impotriva condensului, folie de incalzire, strat de protectie impotriva condensului, senzorul de caldura si tubul de protectie al senzorului, sapa, gresie, rost de dilatare, conector electric

Utiliarea foliei termice este o metoda moderna si practica. Sunt foarte subtiri si se pot utiliza atat in cazul constructiilor noi cat si in cazul celor renovate.

Incalzirea in pardoseala prin cablu incalzitor

Cablu incalzitor este din cupru ( cablu cu rezistenta ohmica constanta ). Rolul cablului este transforamrea energiei electrice in energie termica.

Cablurile se pot clasifica dupa mai multe tipuri: dupa puterea de incalzire, invelisul de protectie, grosimea cablului si dupa numarul conductorilor cablului.

Cablurile pot fi folosite atat la interior cat si la exterior. Ele au puteri diferite, cele folosite la interior au putere pe metru liniar intre 8-17w/.  Pentru spatii exterioare, trotuare, aleea din fata garajului se pot folosi cabluri de puteri intre 18-20w pe metru liniar.

In incaperile cu un grad ridicat de umiditate, cum ar fi baile sau uscatoriile, vor trebui folosite cabluri ecranate pentru a asigura o protectie sporita.

Cablurile mai subtiri se folosesc pentru incalzirea in pardoseala directa, in acest caz cablurile se acopera cu un adeziv subtire pentru gresie, peste care se aplcia direct stratul de gresie.

Cablurie mai groase de 3.5 mm se instaleaza in sapa, adica aceste cabluri se folosesc pentru incalzirea in pardoseala cu inmagazinarea caldurii, respectiv cu inmagazinarea partiala a caldurii.

Distanta dintre cablurile instalate in sapa se numeste pas. Cablurile se pot monta cu diferiti pasi.

  • Adancime 35mm: pas bucla 15cm, putere 115w/m2
  • Adancime 35mm: pas bucla 10 cm, putere 170 w/m2
  • Adancime 35mm: pas bucla 7 cm, putere 240 w/m2

Cablul incalzitor pentru pardoseala este independet si nu este fixat de un material textil. Fata de covor cablurile au dezavantajul ca trebuie fixate in mai multe puncte, ceea ce inseamna mai multe agrafe de fixare si un volum mai mare de munca.

Incalzirea prin pardoseala face parte din sistemul de incalzire prin radiatie. Pe baza sursei de caldura aceste sisteme se pot grupa in sisteme electrice, despre care am vorbit in acest articol, dar si sisteme cu apa calda. Sistemul de incalzire prin radiatie bazat pe apa calda este foarte asemanator cu sistemul prin convectie cu radiatoare.