Incalzirea electrica prin pardoseala

Incalzirea electrica prin pardoseala este un sistem de incalzire care este mult mai simplu de instalat decat incalzirea in pardoseala cu apa calda.
Acest sistem de incalzire prin pardoseala nu necesita un test de presiune pentru conducte, nu este nevoie de aerisire, nu este necesara verificarea in functionare a diverselor elemente ale sistemului etc.

Randamentul energetic al sistemului electric de incalzire in pardoseala este mai bun decat orice alt sistem de incalzire, ajungand pana la 99%.Energia electrica este transformata in energie termica aproape in totalitate, ceea ce este de neconceput la sistemul de incalzire in pardoseala cu apa calda.

Exista mai multe metode de incalzire prin sistemul electric, si anume, se folosesc covoare, folii sau cabluri de incalzire, toate fiind elemente relativ subtiri, cu grosime de pana la 1 cm.Folosirea lor este cea mai eficienta in locuri precum baia sau bucataria unde acestea sunt acoperite de placi ceramice (gresie, etc.)

Incalzirea in pardoseala prin sistem electric se contecteaza la reteaua de 230V, iar sistemul se va conecta la un circuit separat, cu sigurante proprii.

Elementele sistemului de incalzire electrica prin pardoseala

 Sistemul de incalzire electrica prin pardoseala are urmatoarele componente:

  • Covor sau folie de incalzire (sau cablu incalzitor)
  • Senzor de temperatura
  • Elemente de fixare din plastic
  • Siguranta electrica
  • Termoregulator

Pe langa elementele sistemului (covorul, folia, sau cablu de incalzire), incalzirea in pardoseala mai cuprinde urmatoarele elemente: planseul din beton, hidroizolatia, benzile perimetrale de dilatare, izolatia termica, folie termoreflectorizanta, sapa de beton si pardoseala finita.

Principalele tipuri ala sistemului electric de incalzire in pardoseala

 Sistemele de incalzire prin radiatie se pot grupa in trei categorii:

  • Cu inmagazinare
  • Cu inmagazinare partiala
  • Sistem de incalzire direct

Diferentele dintre aceste trei tipuri consta in grosimea sapei de beton care acopera corpurile de incalzire din pardoseala si viteza de cedare a caldurii.

Prin viteza de cedare ca caldurii se intelege timpul dintre pornirea incalzirii si inceperea cedarii caldrii.

Grosimea sapei depinde de tipul sistemului de incalzire. Cu cat sapa este mai groasa cu atat creste timpul necesare pentru incalzirea ei. Adica timpul de incalzire al incaperii va fi mai mare.

La incalzirea directa nu mai este strat de sapa, covorul de incalzire fiind acoperit direct de gresie.Timpul de incalzire reprezinta intervalul de timp necesar pentru incalzirea intregii suprafete a sapei. Mai exact, timpul dupa care caldura ajunge in pardoseala finita si incepe incalzirea incaperii.

La incalzirea directa, covorul de incalzire prin pardoseala va fi acoperit doar cu un strat subire si flexibil de adeziv, care are rolul de a acoperi denivelarile covorului.

Peste acest strat se aplica gresia care este pardoseaua finita. La acest sistem nu exista inmagazinare de caldura, motiv pentru care incaperea se incalzeste foarte repede.

In cazul incalzirii cu inmagazinare (sapa mai groasa, intre 10-14 cm),unde trebuie incalzit un strat mai gros de beton este nevoie de un covor de incalzire cu putere mai mare decat in cazul altor sisteme de incalzire.

Puterea mai mare se obtine prin folosirea de cabluri de incalzire de putere mai mare sau prin cresterea densitatii de pozare, adica cablurile vor fi puse mai aproape unele de altele.

Locurile unde unde este nevoie de putere mai mare de incalzire sunt, de exemplu, zona geamurilor, sau a usilor, unde distanta dintre cabluri se poate reduce pana la jumatate.

La incalzirea cu inmagazinare, grosimea recomandata a izolatiei termice este de 8-10 cm, iar sapa de regula grosimea de 10-14 cm.

La sistemul de incalzire in pardoseala cu inmagazinare partiala de caldura, izolatia este  de 4-8 cm, iar stratul de sapa de 3-5 cm.  Unii instalatori din Timisoara sau din alte orase care executa astfel de lucrari pot recomanda si alte valori care difera de cele de mai sus.